В извънреден брой на Държавен вестник днес бяха обнародвани актуализацията на бюджета и

...
В извънреден брой на Държавен вестник днес бяха обнародвани актуализацията на бюджета и
Коментари Харесай

Актуализацията на бюджета обнародвана, мярката 60/40 влиза в сила

В ексклузивен брой на Държавен вестник през днешния ден бяха обнародвани актуализацията на бюджета и промените в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, съобщи БГНЕС.

Актуализацията на бюджета беше гласувана на второ четене при започване на тази седвица. Тя бе нужна поради плануваните ограничения в поддръжка на бизнеса и хората, останали без работа поради противоепидемичните ограничения, измежду които е и прословутата към този момент скица 60/40. Според гласуваните в последна сметка промени страната краткотрайно поема както 60 на 100 от възнагражденията на работещи в наранени от рецесията компании, по този начин и заплащането на осигуровките им. Редът за кандидатстване по схемата можете да видите тук:

Кой може да кандидатства по схемата 60/40 и по какъв начин става самото кандидатстване

С актуализацията на бюджета беше утвърдено и повдигането на лимита за нов държавен дълг през тази година да се усилва до 10 милиарда лв.. Предвидени са 700 милиона лв. за капитализация на Българската банка за развиване, чието ръководство обаче е неразбираемо все още откакто министър председателят настоя цялото управление на банката да бъде освободено поради провиснал заем от 75 млн. лева на колекторска компания. До момента няма оповестено решение дали нареждането на Борисов е изпълнено.

Обнародвани са и измененията в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено на 13 март и продължаващо до 13 май. За разходка в парка нарушителите ще бъдат глобявани с 300 лв., вместо с досегашния размер на глобата – 5000 лв.. При наново нарушавания обаче санкцията скача на 1000 лв..

Туроператор, който би трябвало да възвърне заплатена сума от пътуващ за туристическо пътешестване, което е било анулирано заради оповестеното изключително състояние, може да предложи на пътуващия ваучер за заплатената сума. Ако пътуващият не одобри ваучера и при липса на друго съглашение за туристически пакет – сурогат, сред туроператора и пътуващия, туроператорът възвръща не по-късно от един месец, считано от датата на анулацията на изключителното състояние, всички заплащания, които е получил от пътуващия или от негово име.

В рамките на три следващи месеца пък лицата в неплатен отпуск или самоосигуряващи се ще могат да получат безлихвен заем до 1500 лева месечно, като срокът на гратисния интервал за погасяване ще бъде минимум от 3 до 5 години, а срокът за погасяване – 10 години.

До края на изключителното състояние всички хора, които са на борсата и получават обезщетение, ще могат да работят по трудови контракти при селскостопанските производители при омекотен режим и то без да губят своите компенсации от фонд „ Безработица “.

С обнароддването на закона към този момент е публично, че до анулация на изключителното състояние партиите ще останат без държавна дотация.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР